onsdag 24 september 2008

Oberoende tidningar i Sverige?

Det talas ofta om tidningar och journalister i positiva ordalag. De tillskrivs goda egenskaper såsom att de är oberoende granskare, har integritet och lyfter fram dåliga fenomen. Men man undrar ju egentligen när man läser hur de som äger tidningarna egentligen resonerar och styr sina bolag:

"– Vi ska inte ha en chefredaktör som inte vet att lära journalisterna vilken hand som matat dem. "
(Peter Wallenberg, som genom Investor är huvudägare till Svenska Dagbladet, retar sig på tidningens självständiga ekonomijournalistik. I september 1991 låter han avsätta chefredaktören Bertil Torekull.) - Källa Aftonbladet/Ordfront Magasin.

Om man då betänker att 90%+ av tidningarna i Sverige är ägda av näringslivet och bekänner sig till oberoende liberalism eller annan ideologi som torde kunna räknas till den politiska högern i Sverige kan man fråga sig hur det är med granskningen av näringslivet egentligen. Självklart kan uppenbara skandaler lyftas fram såsom Barneviks pensionsavtal eller Bofors mutor till Indien.
Däremot undrar man var det kritiska ifrågasättandet av systemen som leder fram till globala finanskriser finns innan avarterna är så uppenbara att de bara måste kommenteras.
Varför frågar man sig inte varför det för stora delar av befolkningen i Sverige är omöjligt att under sin livstid spara ihop till sitt boende? Att man "köper" en villa idag innebär ju snarare att man hyr den av banken. Bostadssituationen i Stockholmsområdet skall vi ju nog inte ens nämna..
Varför ifrågasätts inte fenomenet att ge pensionsavtal till ledning som ofta utfaller med mer pengar än de tjänar ihop under sin arbetstid i företagen?
Varför ifrågasätts inte det vettiga med att det är lägre skatt på kapital än arbete då det knappast kan genereras mervärde utan arbete men däremot kan genereras mervärde med arbete utan kapital. Trots allt så är det dessutom för större delen av befolkningen dessutom endast arbete som står till buds för att öka sin inkomst.
Varför ifrågasätts inte ”arbetslinjen” när den inte inriktas på att minska skatten mest för dem som är närmast bidragsberoende utan istället ger dem som redan har god förmåga att konsumera ett större överflöd? Systemfelet med de facto 100% skatt för de som lever på socialbidrag är bra mycket viktigare att åtgärda än problemet med skattekilen för de med inkomster över statsskattegränsen.
Men nåja, bröd och skådespel funkade ju redan i gamla Rom så det är väl den enkla förklaringen till att vi har de tidningar vi har idag. Det är det vi efterfrågar och det är det vi får. Men att utge det för att vara oberoende och granskande journalistik är allt lite förmätet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack! Jag håller 100% med dig!